Publikováno

7 pravidel péče o psa v létě

Léto je čas radosti a zábavy, ale přicházejí s ním i vyšší teploty a sluneční paprsky. Stejně jako my lidé potřebujeme během horkých letních dnů speciální péči, i psi potřebují pozornost a ochranu, aby si užili léto bezpečně a pohodlně. V článku se tak podíváme na 7 pravidel péče o psy, na která by páníčci v letním období neměli zapomínat.

1. Dostatek vody

Jedno z nejdůležitějších pravidel péče o psa v létě je zajistit mu dostatečné množství čerstvé pitné vody. Psi se sice potí jiným způsobem než lidé, přesto se mohou snadno dehydratovat. Ujistěte se, že váš pes má vždy k dispozici čistou misku s vodou, zejména pokud je fyzicky aktivnější.

2. Chládek a stín

V horkých letních dnech pes potřebuje místo, kde se může ukrýt před sluncem a odpočinout si ve stínu. Doma udržujte prostředí chladné a vzdušné. Pokud je pes venku, zajistěte, aby měl přístup ke stínu.

3. Nikdy nenechávejte psa v zaparkovaném autě

Toto často opakované pravidlo by mělo být zlatým pravidlem pro každého majitele psa. Teplota v zaparkovaném autě se může během několika minut zvýšit na nebezpečně vysoké hodnoty, což může pro psa znamenat život ohrožující situaci. Pokud musíte někam jet a nemůžete svého psa vzít s sebou, nechte ho raději doma.

4. Krátké procházky v ranních a večerních hodinách

Během nejteplejších hodin dne je vhodné vyhnout se delším procházkám. Dávejte přednost kratším procházkám v ranních nebo večerních hodinách, kdy jsou teploty příjemnější. Nic složitého, stačí se orientovat podle sebe a nezapomínat na to, že ani váš pejsek nesnese vše.

5. Pozor na rozpálenou zem

Procházet se po rozpáleném chodníku, asfaltu nebo písku není příjemné lidem ani pejskům. Pokud je venku opravdu horko, raději volte procházky na trávě nebo jiném chladnějším povrchu. Zkrátka nezapomínejte na to, že psi nenosí boty a jejich tlapky tak nejsou před horkým povrchem ničím chráněny.

6. Ochrana proti blechám a klíšťatům

Léto je obdobím s největší aktivitou blech a klíšťat, a proto je důležité pravidelně kontrolovat srst a používat případně vhodné preventivní prostředky.

7. Stříhat, nebo nestříhat srst?

Všechna zmíněná pravidla péče o psa v létě jsou logická a slouží spíše jako připomenutí. Poslední pravidlo je však opačné „člověčí logice“, a proto v něm páníčci často chybují.

Nahodit letní sestřih a shodit část oblečení je pro člověka v létě přirozené. Psí srst však funguje jinak a odborníci doporučují ji na léto nestříhat a u dlouhosrstých plemen toho doporučení platí dvojnásob.

Dlouhá srst psům totiž slouží jako izolace. To znamená, že pokud z chlupáče uděláte naháče, rozhodně mu tím nepomůžete. Naopak, pejska připravíte o izolační vrstvu a horko bude snášet hůř.