Publikováno

Pláštěnku ocení pejsek i páníček

Žádnému pejskovi není příjemné klepat se zimou. O pejscích, kterým je vhodné pořídit teplý obleček, jsme psali v našem článku: Pro jaké pejsky je vhodný obleček?

dalším článku jsme se věnovali konkrétním plemenům, u kterých by měl být teplý obleček „povinnou výbavou“.

Pláštěnka pro malé pejsky s dlouhou srstí

Existují případy, kdy je vhodné pejska obléct, ale zároveň jej nasazením oblečku nepřehřívat. K takovým situacím dochází například během deštivého, ale stále relativně teplého počasí. Například menším pejskům s dostatečnou délkou srsti sice nemusí být zima, ale zároveň není vhodné, aby venku pobíhali s mokrou srstí. V mokré srsti se pejsek snadno zapaří a mohou se v ní přemnožit bakterie. Mokrý pes se samozřejmě také automaticky stává náchylnější k prochladnutí. Výborně v tomto ohledu poslouží lehká a prodyšná pláštěnka.

Mokrý pejsek

Pláštěnka pro velké psy s dlouhou srstí

Existují plemena psů, kterým zima vadit nikdy nebude. Jedná se zejména o velká plemena s dostatečně dlouhou srstí. Na zimu je od přírody výborně uzpůsoben například novofundlandský pes, labradorský retrívr, samojed nebo husky. První dva jmenovaní, tedy novofundlandský pes nebo labradorský retrívr, navíc dokážou výborně odstředit vodu ze své srsti pouhým oklepáním. To však neplatí v případě huskyho a samojeda, jejichž hustá podsada je sice výborně chrání před tuhými mrazy, ale není již uzpůsobena k tomu, aby dokázala odstředit vodu. Pláštěnku proti dešti tak ocení i tato plemena. Psí kožich dokáže pojmout až 20 litrů vody. Po zmoknutí se tak pes může stát až o 20 kg těžší a běhat s 20kilogramovým „břemenem“ není příjemné ani psům, ani lidem.

Mokrý pes

Pláštěnkou ochráníte psa před fénováním

Zmoknout s pejskem na procházce automaticky znamená nutnost po příchodu domů vytáhnout fén nebo ručník a psí kožich pečlivě vysušit. Důvod je jednoduchý. Srst může přirozeně schnout až 15 hodin. Fénování navíc pejsek nemá rád a většinou ani páníček. Mokrá srst navíc nepříjemně zapáchá. Ať už o vašeho mazlíčka pečujete sebelíp, srst nikdy nelze zcela zbavit bakterií a kvasinek. Ty o sobě dávají vědět právě po namočení a během samotného fénování ještě o poznání více. Chcete-li se této pro oba nepříjemné činnosti vyhnout, pořiďte svému parťákovi pláštěnku a můžete si protáhnout vaši společnou procházku.

Pejsek v pláštěnce