Publikováno

Pro jaké pejsky je vhodný obleček?

Ležící pes

Pejsci lidem přinášejí radost a věrnou společnost. Jejich lásku jim opětujeme náležitou péčí, do níž patří opatření vhodného oblečku do chladnějších dnů. Oblečené pejsky na procházkách potkáváme stále častěji. Někteří lidé svého mazlíčka do chladnějších dnů bez oblečku nevezmou, jiní považují oblékání pejsků za zbytečné a jsou i takoví, kteří se staví k oblékání pejsků ryze negativně. Jak to s oblékáním pejsků doopravdy je se dozvíte v následujících odstavcích.

Psí obleček? Ano nebo ne?

Univerzální odpověď na otázku, zda je obleček pro pejsky nutný či nikoliv, neexistuje. Záleží na různých faktorech a jejich případných kombinací.

Velikost plemena

Kolie v oblečku

Obecně lze říct, že čím je pejsek menší, tím pravděpodobněji bude obleček do chladnějších dnů potřebovat. Naopak větší pejsci snášejí zimu o něco lépe. Roli hraje také délka nohou. Chránit pejska před zimou je vhodné v případě, že má krátké nohy. Typickým příkladem je jezevčík, který své bříško nese blízko zemi, obleček jej tak ochrání jednak před zimou jdoucí od země a zároveň před možným sněhem.

Délka a druh srsti

Čivavy v oblečku

Dalším, a o poznání důležitějším faktorem ovlivňujícím nutnost pejska oblékat, je délka srsti. Žádnou vědu v tomto případě nehledejte. Platí, že krátkosrstí čtyřnožci zimu snášejí mnohem hůře než pejsci s delší srstí. Oblékání bezsrstých plemen je v chladných dnech již opravdu nutností. 

Nicméně záleží také na druhu srsti. Obleček opravdu ocení zejména hladkosrstá plemena.

Standardní místo pobytu pejska

Pochopitelně záleží také na tom, zda bydlí pejsek s vámi v teplém bytě, anebo máte doma hlídače, který je pánem vaší zahrady a před zimou a deštěm se schovává výhradně v boudě. I tady funguje selský rozum. Pejsci, kteří jsou zvyklí být s vámi doma zimu budou snášet mnohem hůř než klasičtí venkovní psi. Majitelé nechávají venku zpravidla větší psy a tito pejsci obleček do zimy nepotřebují. Naproti tomu malého psa žijícího v bytě bychom ochránit oblečkem opravdu měli.

Zdraví a kondice pejska

Fyzická kondice je důležitým předpokladem dobrého zdravotního stavu. Zároveň platí, že fyzický zdatný čtyřnožec se se zimou vypořádá mnohem lépe než klasický „gaučák“, pro kterého je venkovní procházka spíše utrpením. 

Zdravotní stav je v případě oblékání pejska ještě důležitější. Měli bychom oblékat nemocné psy. Mohou to být zpravidla starší psi. V takovém případě je obleček rozhodně žádoucí. Ochranu před zimou ocení také mazlíček po nějakém úrazu. V neposlední řadě bychom se neměli bát obléci také štěňata.

Dokáže si pejsek o obleček říct?

Vše by bylo jednodušší, kdyby si pejsek dokázal o obleček říct, respektive zaštěkat, jako tomu bývá v případě jídla. Přestože má pořádná masová konzerva před oblečkem stále přednost a určitě tomu tak vždy bude, i to, že je pejskovi zima můžeme podle jeho chování poznat. Samozřejmě, pejsek, kterému je zima se může třástježí se mu chlupy a někdy i cvaká zuby. Existuje ale i jiný znak, podle kterého poznáte, že už váš mazlíček jen čeká, kdy zavelíte k návratu domů. Takový pes se totiž bude na procházce zdržovat ve vaší bezprostřední blízkosti. S oblečkem takový pes ožije a bude jej zajímat i okolí.