Publikováno

Procházka s pejskem v zimních měsících

Vyjít ven z vyhřátého bytu do zimního počasí je nápor nejen pro lidský organismus, ale také pro psí. Nízké teploty během venčení špatně snášení zejména pejsci, kteří jsou zvyklí žít se svým páníčkem v teplých domácích podmínkách.

Na zimní venčení je tak potřeba připravit sebe i pejska. Určitě neuděláte chybu, když do zimy pejskovi pořídíte teplý obleček. Ten není jen módním doplňkem, ale zejména praktickým pomocníkem, který pejska v chladném počasí zahřeje. Důležité je, aby obleček pejskovi zakryl záda a bedra. Tím, že je váš mazlíček dobře zahřátý, se pochopitelně snižuje riziko prochladnutí. Vrstva navíc také uchrání pohybový aparát. Totiž svaly se rychleji zahřejí a nehrozí tolik jejich natažení.

Oblečený francouzský buldoček v zimě

Jak zjistit, zda pes obleček potřebuje?

O tom, pro jaké psy je vhodný obleček, jsme psali v jednom z našich dřívějších článků. V dalším článku jsme se věnovali také konkrétním plemenům, pro které by měl být obleček povinnou výbavou.

To, že je pejskovi zima, však poznáte i z jeho chování. Pejsek, kterému je zima se obvykle třese, ježí se mu chlupy, někdy cvaká zuby a během procházky se stále drží ve vaší blízkosti.

Důležitý je pohyb

Ať už pejsek obleček má nebo ne, je důležité dbát na jeho pohyb. Důvod je prostý, pohybem se zahřeje jak lidský organismus, tak i ten psí. V zimě je tak vhodné venčení absolvovat v ostřejším tempu.

oblečený pes v zimě

Pozor na náledí a prosolené chodníky

Zimní procházky sebou přinášejí i zvýšenou péči o tlapky. Těm neprospívá zejména namrzlý sníh a posypová sůl. Tlapky je tak vhodné před procházkou namazat vazelínou. Obyčejná vazelína dokáže tlapkám poskytnout dostatečnou ochrannou vrstvu.